wtorek, 25 marca 2008

Kajmak

Ten przepis powinien się tu znaleźć przed świętami, ale jakoś nie znalazłem na to czasu w nawale przedświątecznych przygotowań. Mam jednak nadzieję, że i tak okaże się przydatny. Chociażby dla tych wszystkich, którym zasmakował mazurek kajmakowy i sami chcieliby coś takiego popełnić. Kajmak ma z resztą wiele innych zastosowań. Możemy przełożyć nim babkę piaskową, biszkopt, wafle (tzw. piszynger), albo wykroić z niego zgrabne cukierki krówki domowej roboty. Pomysły można mnożyć, ale nie chcę odbierać Wam całej przyjemności z kulinarnych eksperymentów!


Ingrediencje:
100 gramów cukru
125 gramów gęstej śmietany
2 łyżki miodu
1 łyżka masła

Wykonanie:Składniki wymieszać, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż do zgęstnienia. Można dodać cynamon i / lub wanilię (w postaci zapachu do ciasta; laski wanilii; cukru waniliowego itp.) .

Możliwe wariacje:
Do gotowej masy (jeszcze gorącej – zanim stężeje) możemy dodać orzechy (laskowe, ew. włoskie), wiórki kokosowe, migdały, rodzynki, owoce kandyzowane itp. Innymi słowy pełne pole do popisu dla kulinarnej wyobraźni smakosza...

SMACZNEGO!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

hmm, dziwne, zazwyczaj się go robi na bazie mleka lub mleka skondensowanego