poniedziałek, 12 listopada 2007

Makaron z warzywami

Dzisiaj będzie krótko, zdrowo i treściwie. Takie danie można przygotować w ekspresowym tempie, a zapewniam, że zaspokoić ono może wymagania każdego podniebienia.

Ingrediencje:
Makaron (kokardki, świderki lub muszelki);
paczka mrożonki Hortexu "Bukiet kwiatowy warzyw" (zawiera brokuł, kalafior, marchewkę);
1 paczka mrożonego szpinaku;
2 łyżeczki masła;
2 cebule;
1 śmietana kremówka;
ząbek czosnku;
gałka muszkatołowa;

sól, pieprz

Wykonanie:
Makaron ugotować "al dente" (półtwardo) w dużej ilości osolonej wody. Posiekaną cebulę obsmażyć na maśle. Szpinak ugotować z czosnkiem, dodać śmietanę i gałkę muszkatołową. Ugotować mrożone warzywa w osolonej wodzie.

Wymieszać wszystkie składniki, połączyć z makaronem. Półtwardy makaron "dojdzie" pozostawiony na 15-20 minut sam na sam z warzywami. Wszystko razem możemy, w zależności od naszego gustu i smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Można podawać posypane parmezanem, z dodatkiem szczypiorku lub/i koperku.

Możliwe wariacje:
Jeśli macie więcej czasu i ochoty, to możecie oczywiście skomponować własną mieszankę ulubionych warzyw wybierając dowolne mrożonki lub świeże warzywa.

Osobiście zamiast szczypiorku dodaję często kiełki brokuła. Są nie tylko smaczne, ale zawarte w nich związki organiczne pomagają też w profilaktyce i walce z nowotworami. I tym optymistycznym akcentem kończymy dzisiejszą wyprawę w tajemniczą krainę kulinariów.

SMACZNEGO

Brak komentarzy: